Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

«Η Ελλάς ευγνωμονούσα» επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου


  Ο πίνακας “Η Ελλάς ευγνωμονούσα” του Θ. Βρυζάκη (έργο του 1858) επέστρεψε στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πίνακας κοσμεί και πάλι από σήμερα το γραφείο του Πρωθυπουργού μετά την αποκαθήλωσή του πριν από δύο χρόνια.
Στο έργο, διακρίνονται σε πρώτο επίπεδο ο Κολοκοτρώνης, ο Μιαούλης και ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα γονατισμένη στα δεξιά και αριστερά ο Υψηλάντης, ενώ πιο μέσα διακρίνονται οι Παπαφλέσσας, Φεραίος, Μπότσαρης και άλλοι πολλοί. Όλοι παρόντες, νεκροί και ζωντανοί, στο κάλεσμα της Ανάστασης της νέας Ελλάδας. Στο προσκλητήριο της νίκης!

Ένα έργο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον εθνικό μας αγώνα και με την ανάσταση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Αυτό το έργο όμως δεν άρεσε καθόλου στον πρώην πρωθυπουργό ΓΑΠ, ο οποίος και όπως έγινε γνωστό αργότερα «πάθαινε αλλεργικό σοκ» κάθε φορά που το έβλεπε. 
Η απομάκρυνση του πίνακα από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε αντιληπτή τον Οκτώβριο του 2010 στις φωτογραφίες από μια διακαναλική συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου
Η επιστροφή του πίνακα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν από τις πρώτες επιθυμίες του Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά την διακόσμηση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ δημοσίευσε την πρότασή σου ή την ιδέα σου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...