Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

" Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟΣ"

Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955
" Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟΣ"
ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ.
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Μιχάκης και το Επιτελείο ΕλλήνωνΟ Ελληνισμός της Κύπρου τιμά την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Φόρος τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία

ΚΥΠΡΟΣ

Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. 
Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Θα παραστούν επίσης οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι οργανώσεων και άλλοι επίσημοι. 
Μετά τη δοξολογία τα τελεστεί, στις 11.00 π.μ., τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τάφηκαν 13 ηρωομάρτυρες, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις Κεντρικές Φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.
Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Γυμναστήριο "Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία" ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου. 
Δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες πόλεις.
lastscan11
Ο όρκος της μυστικής επιτροπής που εμπνεύσθηκε και προετοίμασε τον αγώνα της ΕΟΚΑ
«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος να φυλάξω θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν παν ό,τι γνωρίζω και θέλω ακούση δια την υπόθεσιν της Ενώσεως της Κύπρου, θα υπακούω δε τυφλώς εις τα εκάστοτε διδομένας μοι σχετικάς επιταγάς».
Εν Αθήναις τη 7 Μαρτίου 1953
lastscan21
Η πρώτη επαναστατική προκύρηξη της ΕΟΚΑ
«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην :
lastscan32
Αδελφοί Κύπριοι! Από τα βάθη των αιώνων μας ατενίζουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν, δια να διατηρήσουν την ελευθερία των : Οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τρακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού έπους. Μας ατενίζουν οι αγωνισταί του 1821, οι οποίοι μας εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με αίμα. Μας ατενίζει ακόμη σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος μας παρακολουθεί με αγωνίαν αλλά και με Εθνικήν υπερηφάνειαν. Ας απαντήσωμεν με έργα ότι θα γίνωμεν «πολλώ κάρρονες» τούτων. Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άνανδρος, η Κυπριακή ψυχή είναι γενναία. Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν την λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας.
lastscan6
Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμη μίαν φοράν ότι ακόμη και του σημερινού Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτομεν την ψυχήν, έχομεν και το δίκαιον με το μέρος μας. Γι’ αυτό θα νικήσωμεν. Διεθνείς διπλωμάται, ατενίσατε το έργον σας. Είναι αίσχος εν εικοστώ αιώνι οι λαοί να χύνουν το αίμα των δια να αποκτήσουν την λευτεριά των, το θείον αυτό δώρον, δια το οποίον και εμείς πολεμήσαμε παρά το πλευρόν των λαών σας και για το οποίον σεις τουλάχιστον διατείνεσθε ότι επολεμήσατε εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού.Έλληνες, όπου και αν ευρίσκεσθε, ακούσατε την φωνήν μου.
Εμπρός όλοι μαζί για την λευτεριά της Κύπρου μας.
ΕΟΚΑ. Ο Αρχηγός Διγενής». 
lastscan41

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...