Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Σχεδόν μία εβδομάδα διήρκεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί της Θάσου, και το αποτέλεσμα είναι 130.000 στρέμματα καμένου δάσους, όπου μεγάλο μέρος του ήταν προστατευόμενο δάσος ενταγμένο στο δίκτυο natura, με μοναδική και σπάνια βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο απολογισμός συνεχίζεται με καταστροφή σπιτιών, ελαιώνων, κτηνοτροφικών μονάδων, μελισσιών κ.τ.λ. .

  Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, με μεγάλη θλίψη και οργή, εμείς οι ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ παρακολουθούσαμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην Θάσο και λάβαμε άμεσα δράση ώστε να βοηθήσουμε και από μέρους μας στις επιχειρήσεις και στον συντονισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών, από την μία με την εθελοντική συμμετοχή μελών και φίλων του κινήματος κατοίκων της Θάσου στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και από την άλλη διατηρώντας  επικοινωνία και ενημέρωση με τις τοπικές αρχές αλλά και με τους κατοίκους του νησιού. Ο πρόεδρος και νομικός των ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Δημήτριος Μιχάκης μετά από  εκκλήσεις του δημάρχου της Θάσου προς την κυβέρνηση την 3η ημέρα τωνν πυρκαγιών να στείλουν αίτημα στις ξένες χώρες για ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων, πήρε την πρωτοβουλία και  ενέργησε άμεσα στέλνοντας αίτημα και επικοινωνώντας με τα προξενεία και την πρεσβεία της Ρωσίας για την αποστολή βοήθειας και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει κανένα αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης της Ελλάδος.

 Αυτό που με βεβαιότητα διαπιστώνουμε μετά τις καταστροφικές αυτές πυρκαγιές στο νησί της Θάσου είναι τα εξής.
 -Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές στο νησί υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης .
- Ενώ την δεύτερη ημέρα αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης την 3η μέρα μειώθηκαν μόλις στα 9 περίπου, ενώ είχαμε και απώλεια αεροπλάνου λόγω βλάβης, παρότι η φωτιά μαινόταν εκτός ελέγχου σε τουλάχιστον 4 μέτωπα.
- Παρότι ο δήμαρχος Θάσου έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για να αποσταλεί αίτημα σε ξένες χώρες για ενίσχυση των εναέριων μέσων αυτό δεν έγινε ποτέ.
- Από την πρώτη μέρα των πυρκαγιών, κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα τηλεοπτικά δίκτυα μιλούσαν για το ότι κεραυνοί προκάλεσαν  τα 4 μέτωπα της φωτιάς στη Θάσο, αποκλείοντας να γίνεται λόγος για εμπρησμό, χωρίς να έχουν βγει  επίσημα πορίσματα, προσπαθώντας να εκβιάσουν το έργο της δικαιοσύνης και των επίσημων αρχών. Ταυτόχρονα με τις φωτιές της Θάσου ξέσπασε πυρκαγιά και στο Άγιο Όρος στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από την Θάσο και σε άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδος όπως στην Δράμα, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις το απέδωσαν στην ίδια αιτία πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα χρονικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Θάσος και το Άγιο Όρος είναι στρατηγικά σημεία υψίστης σημασίας και επίκεντρα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, η Θάσος ελέγχει όλο το βόρειο Αιγαίο και εκεί ακριβώς βρίσκονται τα πλουσιότερα κοιτάσματα  πετρελαίου. Τα δάση της που συστηματικά καίγονται τα τελευταία 35 χρόνια με τις πυρκαγιές του '84 ',85 ,'86 ,'89, 93, 98, '00, 13, με  την τωρινή να είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στο νησί αλλά και η μεγαλύτερη για το 2016 στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι τα δάση αποτελούν φυσική κάλυψη για την κίνηση και μεταφορά του στρατού και πολεμικών οχημάτων. Ο πληθυσμός του νησιού και η ανάπτυξη του εξαρτάται από τον φυσικό πλούτο του νησιού , και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο εμπόδιο για τους παράνομους διεκδικητές του ορυκτού πλούτου του βορείου Αιγαίου.  - Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  ένα φαινόμενο παρατεταμένης ξηρασίας στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή τους θερινούς μήνες κάτι που είναι εντελώς αφύσικο με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, η από αρχαιοτάτων χρόνων πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στο νησί της Θάσου αποτελούν αξιόπιστη μαρτυρία για το διαχρονικά πολύ εύκρατο κλίμα της. Κάθε χρόνο, την καλοκαιρινή κυρίως εποχή, οι κάτοικοι της Θάσου γίνονται μάρτυρες των χημικών κανονιοβολισμών που διενεργούνται  στην ατμόσφαιρα, διασπώντας τα σύννεφα, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ο καιρός δημιουργεί τις φυσικές προϋποθέσεις  για βροχόπτωση εν τέλει αυτό να μην γίνεται, με συνέπεια να δημιουργείται μια αφύσικη παρατεταμένη ξηρασία και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στο νησί δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την πρόκληση πυρκαγιάς. Τα ντοκουμέντα αυτά έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί από μέλη του κινήματος μας και αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία. Βέβαια αυτό το φαινόμενο παρατηρείται έντονα σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 15 χρόνια και πρόκειται για ένα έγκλημα οικολογικό που γίνεται με γνώση των κρατικών υπηρεσιών.

  Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με σιγουριά και μετά τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Θάσο, την Χίο, την Εύβοια, το Άγιον Όρος, την Αττική κ.α είναι το ότι τα δάση της Ελλάδος κατακαίγονται συστηματικά κάθε χρόνο σε τόσο μεγάλη έκταση και με τέτοια συχνότητα που προκαλείται μόνιμη διάβρωση στο έδαφος με αποτέλεσμα οι άλλοτε απέραντες αυτές δασικές εκτάσεις να ερημώνονται μόνιμα. Οι περισσότερες άγονες και βραχώδεις εκτάσεις που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών, πολλές φορές επανειλημμένων, οι οποίες έχουν προκληθεί τα τελευταία περίπου 40 χρόνια. Οι πλημμύρες και τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως παρατεταμένοι καύσωνες, ξηρασία και άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Ελλάδος, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν σύμφωνα με επίσημες έρευνες ότι η Ελλάδα σε θα ερημοποιηθεί  αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί πυρκαγιών και οι επόμενες γενιές θα βλέπουν τα δάση μας μόνο σε φωτογραφίες.  Η άλλοτε καταπράσινη Ελλάδα με την πιό πλούσια βιοποικιλότητα στον κόσμο καταντάει ένα σεληνιακό τοπίο, κατάξερων και άγονων εκτάσεων.

  Η καταστροφή του φυσικού πλούτου της Ελλάδος αποτελεί ένα τεράστιο εθνικό και οικολογικό έγκλημα με ευθύνη των όλων των κυβερνήσεων της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Αποτέλεσμα αυτού η καταστροφή του πυρήνα της οικονομίας της Ελλάδος που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, αλλοίωση του γεωφυσικού χώρου της Ελλάδας κάτι  που αποδυναμώνει την εθνική άμυνα της χώρας αφού όπως προείπαμε τα δάση αποτελούν φυσική κάλυψη των στρατευμάτων, οπότε δημιουργείται ζήτημα εθνική ασφάλειας καθώς και η ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.   Η συστηματική μείωση των δαπανών για το πυροσβεστικό σώμα την και για την προστασία των δασών την στιγμή που δαπανώνται τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος για τα λειτουργικά έξοδα των κομμάτων και για του μισθούς και τις παροχές των βουλευτών , αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που διαπράττει  με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου αφού δεν παρεμβαίνουν και δεν αναδεικνύουν  το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

  Καλούμε την δικαιοσύνη και τις εισαγγελικές αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση και  να ερευνήσουν πολύ σοβαρά το θέμα των πυρκαγιών στην Θάσο αλλά και σε κάθε περιοχή που προκαλούνται πυρκαγιές, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν άμεσα.
  Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους δήμους της Ελλάδος μαζί με τους Έλληνες να αντιδράσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να απαιτήσουν από το κράτος και τις αρμόδιες αρχές τα απαραίτητα μέτρα και μέσα προστασίας, να απαιτήσουν από την δικαιοσύνη να παρεμβαίνει και να αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες, είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια και να υπάρξουν αυστηρές τιμωρίες.

   Οι Έλληνες και ο Ελληνικός πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος από αιώνες τώρα με
 τον φυσικό πλούτο και την μοναδική φυσική ομορφιά της Ελλάδος. Τα δάση της Ελλάδος ανήκουν στους Έλληνες και στις επόμενες γενιές.
  Καλούμε όλους τους Έλληνες να αντιδράσουν και να αγωνιστούν ενάντια σε αυτήν την εθνική προδοσία. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτή η μεθοδευμένη και στρατιωτικά σχεδιασμένη καταστροφή του Ελληνικού περιβάλλοντος, εκτός από τον στόχο της φυσικής και οικονομικής ερημοποίησης των περιοχών γεωστρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος (δια της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου από ξένες δυνάμεις και αποδυνάμωση της εθνική άμυνας της Ελλάδος) αφορά την ίδια μας την ύπαρξη και το μέλλον μας.
  Οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν άμεσα την διακυβέρνηση της χώρας και η τιμωρία των υπευθύνων πρέπει να είναι αμείλικτη και παραδειγματική. Όσο οι αντιδημοκρατικές και ανθελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους τόσο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
  Καλούμε ακόμα και την ιεραρχία της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να αναλάβει δυναμική πρωτοβουλία με λόγους και με έργα για αυτό το ζήτημα διότι γνωρίζουμε ότι με βάση της οικουμενικές συνόδους των Αγίων και Θεοφόρων πατέρων, η καταστροφή του περιβάλλοντος και της κτίσης του Θεού αποτελεί βαρύ αμάρτημα.
  Εμείς ως ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για αυτά τα ζητήματα με κάθε πνευματικό και υλικό μέσω που διαθέτουμε, καλούμε τους Έλληνες εδώ και τώρα να δυναμώσουν και να ενισχύσουν τον αγώνα μας, οι φωτιές που απειλούν να αφανίσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες πρέπει κάψουν αυτούς που την άναψαν και τα ίχνη τους να σβηστούν απ την ιστορία μια καλή.

ΕΛΛΗΝ.Ε.Σ (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...